10 Jun, 2016

1st time Malisya masuk wad


Dia demam dah lama dan xkebah2...
Siang ok tapi malam dia akan demam panas...
Suhu dia naik sampai 40 darjah... bila malam
Dan besok tuh dia muntah darah merah...

So amatlah risau.....
pastuh masih duk pikir jugak samaada nak bawak dia p klinik ka hospital..
dan akhir kata kita p spital teruslah...
so p cek dekat advantis hospital
Pakai kad insurans cuepacare...

So doc suh masuk wad nak cek...
Proses masuk nie memang extreme skit...
sbbnya dia kalau sakit sikit pon buat teruk...
Bayangkan nak masukkan jarum kat tangan dia tuh...
3 org pegang dia.... suara xyah cakaplah dengar 1 hospital apa...
Sampai kena tutup pintu.... heheheh

Si kakak yang jadi saksi tengok dalam menangis...
Sbb nya org perlaku adik dia camtuh...
Tuh la selalu sgt gaduh kan ha kan dah jadik camnie baru rasa sayang adik...
Masa nak angkat si adik naik atas katil tuh dia plak yang tolong tarik baju adik
Xbg naik atas katil.... huhuhuh

Last2 dia duk ajak bawak adik dia balik...
So kami keluar uruskan perihal nak masuk wad kat tempat lain...
Tinggai jah dengan en.somi....
Biar dia rasa kesian tgk anak dia sakit jap.....
Bagi insaf sikit sbb xluang masa yang banyak ngan anak...

So kesudahannya adalah.....






borink duk wad kami duk luar jap...

Selepas ambik ujian darah adik disahkan ader virus di hati....
Sbb bacaan darah dia di hati tinggi dari normal...
Bacaan pakai nomberlah nooo...
normal adalah -40 ke bawah.....
Tapi bacaan adik masa 1st day adalah positif 189...
So amat beza kan...

Punca jadik camnie....
1- samaada kena kat tempat awam macam tempat air terjun @ kolam
2- sbb makanan kat luar... makan kerang,kepah @ seafood
3- sbb makan paracitamol @ ubat demam dalam skala yng berlebihan...

dan cek rasa sbb ubat demam sbb dia demam banyak minggu sebelum tuh...
so memang makan ubat dan cek rasa dia overdose....
sbb besar dia biasanya kena minum 5ml jah sekali minum 4 jam...
Sepatutnyalah kan... tp aku duk bg 2x camca mungkin lebih dari 5ml tuh.... uhhuhuhu
dan sepatutnya kan kalau suhu 39 degree baru bg ubat demam...
Tapi cek bg dah walaupon demam sikit xsampai 39 degree tuh.....
So kesan nya jadik camnielah.....

So please berwaspada lepas nie... ubat demam jah ubat lain 4 jam sekali ok..
Tapi kalau boleh biar banyak jam g biar badan anak kita lawan sendiri virus tuh...




Dah adik masuk wad.... 
Si kakak xnak balik nak teman adik....
tak boleh la kan dah nama pon spital 1 org jah bleh...
So nangis2 dia xnak balik...
Seminggu adik xp sekolah samalah dengan dia pon xp sekolah...

Tengahari en.somi mai bawak dia tinggai kat kami lepas magrib baru bawak balik rumah..
Punyalah nak teman adik dia...
Adik pon xlah borink sgt ader kawan....
tambah manja plak adik setiap kali nurse mai bg ubat teriak jah dia...
Sampai cek naik rimas plak.....
Sabar..... sabar..... sabar.....
Time nie rindu budak kecik kat rumah.....






dah nak balik yeay...



Selama 5 hari 4 malam berkampung di hospital....
cek sampai sakit badan tido atas kerusi keras...
masa balik nie masih xok lagik dia punya bacaan darah di hati...
Tapi demam dia dah go away....

Balik ingatkan dah habis rupanya tidakkkkk.....
Si kakak plak demam malam tuh....
So sambung jadik nurse kat umah plak  hadoiiiii...........
elok lepas si kakak beransur baik..

Mak cek plak sambung demam sampai xbangun 2 hari...
So terpaksalah cek cuti lagik jaga mak & si kecik tuh...
Hampir 2 minggu cuti....
masuk kerja kerani cuti kata kena potong gaji sbb cleh guna cuti rehat
pas kira2.... kena tolak cuti separuh gaji....
Total semua rm400.00 jugak tuh 8 hari.... huhuhuh
Takpalah anak demi mu mama sangup korban jew....

asalkan korang semua sihat2 sahaja....
nasiblah si kecik ok dan juga mama ok.....
2 minggu lepas tuh kena g cek-up ambil ujian darah jugak....
keriau cam tuh jugaklah huhuhu....
sbb masih xok lagik....

next 2 minggu lak kena p g sekali kat hospital...
Tapi nasib xkena dah ambik darah sbb dah fully recover.... yeay.....


So total bill di hospital adalah dekat rm4k....
Tuh xtermasuk dengan cekup fees...
ambil darah masuk lab rm400.00
So ader anak kecik memang kena ader kad insurans...
bukan xleh nak p hospital govement tp hospital swasta dia detail skit bab carik punca...

kalu govement nie tahu jah la lambat melainkan kalau kita dah tau punca its ok 
boleh terus buat keputusan kat doc tuh....

ok bye

1 ulasan:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam