23 Februari, 2011

Mulalah membawa pewut.....

13/7/2010 (4 mggu +++)

Tarikh yg bermakna dlm hidupku..... permulaan tuk segala hal2 berkaitan dengan umah+tangga & keluarga..



aku & dia

Bulan ke-2 & ke-3

Masuk bulan ramadhan.....niat di hati xnaklah tinggai posa banyak2 sbb nantie jenuh nak mengantie nya....tp apakan daya... bulan nie jugaklah aku dah start alah ...huhu dimulakan dgn selesema yg berpanjangan siang & malam hidung asyik berair jew... dan kemudian aku try gak posa...posa 2-3 hari ...hari berikutnya xleh posa dah..sbbnya bila jew aku mkn @ minum asyik muntah balik....sampaikan berat badan susut 4 kg dlm maser sebulan tuh.....kuruih terus....xyah g gym nmpk...heeheheh dr berat badan 51kg susut terus jadik 46.5kg ..... huhu xtahanlah muntah tuh....... =( harik2 dok nangih sambil muntah...sampai mkn pon takot.... time raya hari tuh pon samer aku mkn ala kadar jew.....huhhu xleh nak hentam betoi2......

muka pucat


bukak posa

Bulan ke-4

Dah ok skit dah alah muntah2 tuh dah kureng.... berat badan pon dok nek balik skit2... sib baik doctor xrak marah ma.....hehheheeh...tp len palk citanya.... dok kater aku cam ader tiriod plak dah... kena ambik darah nak cek tgk samada teruk @ tak.... tp aku xlah nmpk sgt bengkak kat leher tuh...skit jew..... tuh satuh pastuh first scan kat klinik...mula2nya doc tuh buat terer rrr..dia scan2... lama gaklah dia dok belek kan xcakap apa pon kat aku .... aku pon duk lah nunggu ha.... pastuh dia panggil lak kawan dia mai tgk skrin scan tuh..kawan lak duk nujuh pewut aku...pastuh cakap ha tullah.... then baru gtau kat aku ha... bb u twin lah...nmpak ader 2 jantung.... tp xberapa clear.... haiya... u punya kes kena p gh..... haaaaaaaaaaaa....... twin betoi ka nie.... mulalah aku berdebar2 balik......... so doc tuh buat surat 2 mggu berikutnya aku plah gh ngan hubby... sebelum tuh gtau kat hubby dia pon cam xcaya jah..so kami xbgtau sesiapa pon sampi mendpt kepastian ....... 
          19/10/10 aku & hubby pon p lah gh...awai2 g... tp mak iiii ramainya manusia.... kemudian buat cek-up biasa semua... pastuh p scan lagik.... emmmmm conform ia sememangnya twin....heheehe seronoknya....so doc pakar kata kena p scan detail tuk tgk lagik mendalam.....so bunga2lah dlm hati...bgtahu kat hubby dia pon terkedu,terkejutz,tersengap & bersyukur dgn kurniaanNYA....... so balik tuh masih xbgtau sesaper..... sampailah besok tuh barru bgtau kat mak & abah yg bb nie twin....deorg pon cam xcaya jah.... dok kater aku mepeks....tp aku yakinkan deorg betuulll..... =)...... xkan nak reka2 cita lak kan...mepeks....   ngeh3x.......
         Maser g detail scan tuh jumpa doc pakar dia mengonformkan lagik yg bb aku kandung memang twin....dan jantinanya gegirl.... twin aku bawak nie twin seiras sbb satu uri (maknanya deorg kongsi mkn berdua) ...doc tuh cakap twin nie risiko amat tinggi so kena jaga elok2...& make sure menerima darah yg cukup untuk memberikan oxgent kpd bb.....aku kena ambik mkanan yg boleh buat darah dgn banyak....if darah xcukup salah satu bb leh mati...huhuhuhu takotnya dengar...xnaklah sampai camtuh kan...kalu boleh nak kedua-duanya sihat & selamat.....
        Hubby kalu boleh nak bb boy dulu tuk yg sulung tp memangdangkan gegirl so dia terima seadannya janji sihat..... aku (maner pon takper)..



4 bulan


Bulan ke-5

Bulan nie terasa cepatnya maser berlalu apa aja yg dimintak pastie dapat... setakat dok p cek-up kat gh setiap minggu keadaan bb twin semakin baik..membesar dengan baik...alhamdulillah...alah pon makin dok kurang.... cuma org dok kater pewut keciknya tuk bb twin duduk...hehehheeh kecik ka..??? raser cam besar jah.....

jalan2


kat SSF

Bulan ke-6

Ha bulan nie memang teruk jugek masuk2 jah bulan kenam nie aku demam mengejutzz yg agak teruk pada petang balik kija tuh dah rasa xsedap badan dah ha...balik2 tuh tido jap ingatkan leh lega lah kot...tp ropa-ropanya melarat beb..ehehehehe malam tuh biasak g....tp bila datangnya tgh malam tuh memang teruk jadiknya...manakan tidak badan kiter terasa panas kat dlm luar biasa jah....dengan sakit sendi semua cukup sampaikan aku berjaga malam tuh xleh nak tido....serba sebi xkena nih,,,,dlm hati dok tunggu pagik jah nak p klinik.....cian hubby kite pon xtido dia....dok jaga kita..buh kain tola asah kat kepala nak bg kurang panas.....owhhhh..baru terserlah dia boleh jaga time kiter sakit hhehehehe.... naik isau dia sbb kita dok cakap yg mepek2.......... dok baca macam2 doa nih nak bg ilang rasa sakit sendi2 kiter tuh supaya kiter leh tito...huhhhuhu   sedey....cian pon ader nengok dia.....
      Besok2 tuh pepagik dah bangun..mandi air punyalah sejuk terasa hingga ke tulang....mengigil2..... dah pakai baju berlapih pon masih mengigil.......di klinik 30 minit pon terasa cam 30 jam nie....sambil tunggu air mata xrenti kuar sbb sakit sesangat.....sampai basah kuyup towel yg kiter bawak ha....... doc periksa dia kata aku demam agak tinggi...dan memang sakit kalu demam time mengandung....hhuhuhuh so dia kasik mc 2 harik  & ubat nyalah banyak.... so  2-3 harik tuh memang asyik tido jah..mkn pon xlalu.....huhuhhhhu
        Maser dalam mc tuh ader nurse datang umah datang melawat sbb doc klinik suh datang tgk keadaan camna...tp time tuh dah kureng skit rr panas demam tuh.....di datang cek biasa jah/...... Tp yang syoknya bulan nie gak dah start shopping baju bb...heheh perabis duit time.... sambil dok pilih tuh si hubby dok bising kat belakang... jgn dok beli banyak2....heheheh...ner leh tahan baju bb girl semuanya santek2.......
        Disebbkan rituh xberapa nak confident bb yg aku bawak bb girl so aku p plak scan 3d kat klinik pakar wanita to make sure jah.... ok dah scan doc kata conform gegirl dua2nya...muka jah xbrapa jelas sbb bb maser tuh dok sonsang so payah nak dapat gambar dia.....


Bulan ke-7

Planning bulan nie mr.hubby nak bawak p jalan2 jauh..jauh nya tuh p padang besaq jew....heheeh...so pergilah kami berdua + dua lagik dlm pewut ehehehehe....Sepanjang perjalanan tuh memang bestlah sbb boleh berdua jah dengan hubby,,,heheheh

Tgk pa tuh...

Pepagik g dah kuar so sampai sana dalam tgharilah camtuh...bukan shopping apa pon..carik bakul tuk buh baju bb pastuh hubby aderlah beli baju... aku xbeli baju huhu sbb xmuat (pewut xslim) huhu tp sebenarnya xdak mood nak beli tuk diri sendiri ha... ntah la kenapa ekk...???? banyak gak membeli ha....sampaikan nak balik p penang balik ader rm50 hinggit jah....hahahaha...dah tuhkan nak djadikan cerita tuh nak p cucuk duit kat mesin atm (yg ader pon maybank jah) mesin tuh tulih kat xaktive adussss p dah....banyak kali gak try xleh gak...buat dah pasai ha.....last kali terpaksalah jugek carik bank len.... cucuk2..... sib bek boleh...fuh!!!! kasik lemah jew.... buatnya xleh kuar duit rm 50 inggit sampai penang...leh sampai ker..?????




dan g tuh...

Bulan ke-8

Pewut makin besar ke depan....hehehehe kalu tgk kot belakang nmpk slim jah cam xngandung.....nak tergelak aku tgk kat cermin...hhehehe... Kaki dah mula membegkak... pedih atas kaki jugak sampaikan kasut lama dah xmuat nak pakai...terpaksalah beli len plak...tido xyah cita rrr tuh memang payah tido 2 jam sekali terjaga nak p toilet....pinggang pon dah sakit .. masih scan doc pakar kat gh...doc cakap bb twin sihat & berat sorang dah 2kg.....heeeheheheh... bulan nie gak cadang nak blanja family & family mentua mkn2.... yelah sejak kawen blum pernah g aku & hubby blanja....so dkesempatan itu apa salahnya sebelum aku bersalin kan....

Mggu ke-33

Mggu nie amat memenatkan sbb kaki cekang sgt sampai betis.....pewut mkn besar hingga nak buang air kecil @ besar pon dah payah & penat... =( kalu bab jalan lagiklah memenatkan...jalan pon dah jadik slow dah ha asyik gear 1 jah nak nek gear 2 dah xterdaya den...heheheh...Tido glah xselena dahulu dah asyik terjaga jah waktu mlm...huhu..sabar2....

Mggu ke-34

Jumaat barru nie p cek-up mcm biasa kat gh...Alhamdulillah aku & bb twin setakat nie sihat.... pastuh p scan doc pakar & dia cakap bb twin cukup darah & sihat dan kemungkinan mgg ke-37 aku dah boleh bersalin....agak terkejutz gak dgn apa yg doc kata tuh..awal 2 mggu (sbb kembarkan) so aku masih ader g 3 minggu...huhhu.. takottt...tp dia xlak cakap sal berat bb brapa kali nie,,,yg pasti berat aku nek 3 kg minggu nie...ke...61kg... so doc bg tarikh 2 mggu lagik dtg jumpa dia yg last nya..... dah dekat dah...

Bulan ke-9 (mggu 36)

Minggu nie amatlah lambat rasanya nak habis...... aku dah turunkan lagik gear ha kepada 0.5....ader ka gear nie....heheeh kaki mula surut skit dah bengkaknya.... tp masih sakit....Awai mggu nie aku g kerja isnin & selasa jah sbb dah xdaya dah ha...yg len ambik cuti ha ...mak dok rest kat umah.... hari selasa tuh kengkawan dok mepeks tangkap gambaq aku pastuh buh dlm fb dok komen beramai2.....hahahahahah mepeks tulll.... macam2 komen ader....


tgk nie upanya aku..hehheh


Nie pic last day kat opis...habis tuh semua aku hangkut barang2 balik umah...hehehe..yelah 3 bulan nak cuti...lamer tuh.... kepada kengkawan selamat berkerja k..ahaks..heheheheeh saja perangat skit.....
      Duk umah memang amat selesa tp tido mlm ku lagik xselesa.... makin kerap jaga mlm...kali nie sejam sekali plak...adusss memang xleh nak tido selesa tullah...kalu tido melentang plak bb asyik duk naik kat ulu hati jew...pedih nya....aduussss.... mugkin ruang dah sempit dia xleh nak pusing dah ha...... 

Jumaat (mggu ke -36)

Appoiment last cek-up di gh bersama doc pakar... malam  semlm kul 3 pg xleh nak tido sbb badan tetiba gatai2.....kesian hubby xlena dia tido dah la rinie dia kija.... asyik dok garu jah...entah lah kenapa ntah... pg nie awai2 g dah bangun sebelum kul 7 pg dah kuar menuju tanjung...agak lancar jah perjalanan pg nie....sampai jah depan hospital bersalin baru ader 4 org beratur...kiranya aku org ke-5...fuh..!!!! sib baik xramai sgt rinie...kalu dak mau taknya ramai dah awai2.....
       Rutin cek-up biasa selesai kejap jah lebih kurang 20 minit jah kalu dak 30 - 45 minit..dah tuh masuk jumpa doc biasa...dia pon xtanya banyak just skit2 jah tanya....pastuh tunggu lak doc pakar  tuh nak scan...jam kat tangan baru kul 8.45pg.... so aku ajak hubby g minum2 dululah....dah habis minum jam baru kul 9.15 pg duklah kami berdua tunggu doc tuh... doc tuh memang lambat skit sbb rutin dia pepagik dia p melawat pesakit dulu....biasanya 9.30 pg dia dah masuk tp nie dah dekat 9.45 pg dah...so aku pon bangun tanya nurse yg bertugas...nurse tuh cakap jap dia call.... tgk2 kul 10 pg baru doc tuh mai.... takpalah...aku org pertama masuk.... doc tanya bb semua sihat ka .?? ader gerak..??/ aku just cakap ader.... kemudian mulalah dia proses perut aku....then dia cakap...
      Isnin nie masuk wad ok.... masuk pagik...kita buh ubat tuk bersalin nantie....gulpp!!!! isnin nie....28/2/2011 tarikh nya xmasuk gak bulan 3 heheheh...aku just hangguk jew....kemudian doc bgtau berat bb terbaru.... bb a =2.7kg ... bb b = 2.5 kg...oklah...hujung2 nie aku kurang mkn just bayak minum...tp berat bb memadai.... so tunggu jah hari......

sabtu (mggu ke-36)

Malam jumaat tuh dalam kul 12.30 tgh mlm terasa nak terkucil....kebetulan lak hubby baru jah balik umah (slps tolong mak dia meniaga) dia pon baru jah 30 minit pejam mata .... aku terasa nak terkucil lagik..... tp tetiba air banyak turun...sampai aku pon xtahu mak buat apa... dalam hati dah rasa semacam nie adakah air ketuban..???? so aku pon memanggillah suami dr toilet tp dia xjawab.... mungkin xdengaq kot.... takpalah aku p berjalan p...bgtahu kat dia air kuar banyak tp xpasti air apa...??? Dia jawab senang jah try p tnya mak tgk..???? Aku pon pergilah ke bilik mak brtanya..... sah...memang air ketubanku dah pecah....so mak sarankan aku ke GH dengan kadar segera....
     Aku pon apa g gerak hubby terus bersiap...dan bawak barang2 yg perlu di GH.....terulah menuju jam menunjukkan kul 1.30 pg waktu bertolak dr rumh tadik....sampai GH kul 1.45 pg.... sebaik turun dr kereta dah rasa sakit bawah perut....gagah kan jua diri berjalan....kemudian masuk di bilik doc di bawah...nurse buat pemeriksaaan... dah terbuka 3 cm.... terasa sakit makin menjadik2... kerap sgt.... selepas 45 minit dah terbuka 5 cm..... doc terus tolak masuk bilik bersalin..... di tempeknya alat dengaq jantung baby di perut..... jam terus berjalan..... masuk pukul 2 lebih rasanya....xdan nak tgk jam dah haih ( dok tahan sakit) hehehe bukaan dah cukup iaitu 10 cm...dan segeralah para2 doctor semua...nurse semua datang....ok startlah aku pon menge-PUSH hehehe...agak payah gaklah tuk permulaan banyak kali gak gagal..hehheh en.hubby di panggil masuk... beri sokongan... dan akhirnya baby Nur Dhia Arissa dilahirkan pada pukul 3.58 pg.... dan teranan kali ke-2 lak telah melahirkan baby Nur Dhia Malisya pada pukul 4.10 pg hari sabtu bersamaan 26/2/2010..... Alhamdulillah semuanya selamat....

Nur Dhia Arissa-kakak

Nur Dhia malisya-adik

Tp selepas jah bersalin tuh tetiba darah aku naik tinggi sehingga 100++ agak bahaya jadik doc masukkan ubat untuk kurang tekanan darah tuh....sebaik jah ubat tuh jalan dalam badan mulalah aku loya ....aku muntah sehingga 10 kali banyaknya...habis semua behoon sup aku mkn kat pasar mlm sebelum tuh kuar balik.... selepas beberapa lama aku diusung kuar dr bilik bersalin masuk ke bilik icu ( bilik rawatan rapi) aku xpasti nama apa tp bukan iculah....heehhehe xhinggat nama pa ntah.... terlantar 2 hari dengan tangan penuh wayar2 ubat kiri &kanan.... samapi nak pegang baby pon xleh...huhuhh..harik kedua barulah leh tgk muka baby tul2.....
      4 hari di hospital akhirnya baru leh balik umah.... yahuuu.. bestnya.....xsabar... rimas dok spital lama2....... dan sekarang dalam proses berpantang....heheheh.....bersama2 kembar.....


anak mama & babah

 


tanduk kambing: lepas nie 2 ekor kambing kena tumbang....hehehe







Nur Dhia Arissa-kakak

1 ulasan:

  1. Salam, untung ye dpt bersalin normal. Sy insyallah dijadualkan csect kembar next week. berdebar juga even dh kali ke 3 csect. Comel2 anak2 sis.

    BalasPadam